چهارشنبه ۱۴ آذر ۰۳

روش کاشت درخت گلابي چگونه مي باشد

۵۰ بازديد

روش کاشت درخت گلابی چگونه می باشد:

یکی از بهترین روش‌های کاشت ارقام مختلف، تهیه نهال و کاشت در زمین زراعی است خرید نهال اصلاح شده امروزه بسیار افزایش یافته. برای این منظور کافی است به یکی از مراکز خرید نهال مراجعه کرده و نهال مورد نظر خود را تهیه کنید. برای کاشت نهال گلابی؛ شما نیاز به خاکی حاصلخیز در منطقه‌ای با آب و هوای معتدل دارید. در کاشت گلابی؛ نیز همچون دیگر ارقام باید بر روی زمین گودال‌هایی با عمق مناسب ایجاد کنید.

پس از کاشت و رسیدن به زمان باردهی درخت گلابی، باید به زمان مناسب برداشت توجه داشته باشیم. تا زمانی که میوه گلابی به رنگ زرد یا طلایی نرسیده باید از روی شاخه‌ها چیده شود. به این دلیل که در کوتاه‌ترین زمان پس از تغییر رنگ میوه فاسد شده و دیگر قابل استفاده نخواهد بود. معمولا باغدارن این میوه را هنگامی که به رنگ سبز بوده و حجمی سفت دارد، برداشت می‌کنند.

خرید نهال گلابی مناسب

در اولین گام باید یک رقم نهال گلابی مناسب را برای مناطق خود خریداری کنید.بهترین نهال گلابی برای هر منطقه با توجه به اقلیم آنجا مشخص می شود.نهال گلابی را خریداری کنید که با آب و هوا منطقه شما سازگاری لازم را داشته باشد.

اگر در اقلیم سردسیر هستند نهال گلابی درگزی – نهال گلابی آنجو – نهال گلابی شاه میوه و نهال گلابی بیروتی را پیشنهاد می کنیم که در آب و هوا معتدل نیز رشد خوبی دارد.

اگر در اقلیم گرمسیر هستید نهال گلابی اسپادانا را برای کاشت انتخاب کنید.

https://alphanahal.ir/pear-seedling/

نکاتی که در زمان کاشتن نهال گلابی باید بدانید.

?. حفر گودال در موقعیت مکانی مناسب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و دقت داشته باشید که نور خورشید به صورت مستقیم بر نهل کاشته شده بنابد.

?. معمولا باغداران در ابتدای فرآیند کاشت کود های دامی پوسیده یا کودهای گیاهی جهت تقویت خاک مورد استفاده قرار می دهند.

?. به دلیل اینکه نهال ها ظرافت بیشتری دارند باید در مقابل وزش باد شدید و آفات ها از آن محافظت نمایید.

?. کاشت نهال گلابی به زهکشی مناسب و خاکی مرطوب نیازدارد.

?. توجه به زمان کاشت نهال گلابی نیز نسیار مهم و ضروری است که بهترین زمان زمستان و پاییز می باشد.

کاشت درخت گلابی به روش کاشت بذر

برای کاشت درخت گلابی به روش بذر ابتدا دانه‌های میوه گلابی را در اوایل بهمن ماه از میوه‌ی آن جدا کنید و آن‌ها در یک ظرف آب بریزید. هر کدام از دانه‌ها که روی سطح آب شناور شد، از ظرف خارج کنید و بقیه‌ی دانه‌ها را تمام شب در آب قرار دهید.

یک پلاستیک کود گیاهی مرطوب تهیه کنید. این کود باید آب و رطوبت را در خود حفظ کند و باعث جوانه زدن دانه شود. سپس حداقل ? دانه‌ی گلابی را در عمق ? الی ? سانتی‌متری از خاک بکارید. هرچه تعداد بیشتری دانه گلابی در خاک بکارید، شانس بیشتری یرای جوانه زدن وجود خواهد داشت. سپس کیسه‌ای که خاک و دانه‌های گلابی را در آن قرار داده‌اید، به مدت ?? تا ?? روز در کشوی فریزر قرار دهید.

این کار باعث خنک شدن و آماده‌سازی دانه‌ها برای جوانه زدن می‌شود. خاک داخل پلاستیک باید همواره مرطوب باشد، بدین منظور هر دو هفته یکبار باید به آن سر بزنید که اگر خشک شده بود روی آن آب اسپری کنید. پس از سه ماه پلاستیک را از فریزر بیرون آورده. حالا پوسته‌ی خارجی دانه‌های گلابی سفت شده است پس باید آن‌ها را قبل از کاشتن در خاک به مدت دو روز در آب گرم قرار دهید.

سپس یک گلدان انتخاب کنید و داخل آن را از خاک مرطوب داخل کیسه پر کنید و هر چهار دانه را در چهار طرف گلدان در عمق ?? میلی‌متری خاک قرار دهید و در طی دو هفته به اندازه‌ای که خاک فقط مرطوب باشد به آن آب بدهید و می‌توانید کنار هر دانه را با خلال دندان علامت گذاری کنید تا دانه را گم نکنید.

گلدان خود را در جای گرم و نورانی قرار دهید. به این توجه داشته باشید که هرچه نور بیشتری به خاک بخورد، خاک نیازمند آبیاری بیشتری می‌باشد. تا زمانی‌که از هر نهال گیاه ? برگ به طور کامل رشد کند باید صبر کنید و به این نکته در کاشت درخت گلابی توجه کنید، برگ‌های اولیه‌ای که می‌روید برگ‌های صحیحی نیستند زیرا شباهتی به برگ‌های درخت گلابی ندارند.

اما پس از رشد برگ‌ها، نهال‌ها آماده انتقال هستند. هر نهال را در گلدان جداگانه‌ای بکارید و توجه داشته باشید که هنگام انتقال نهال‌ها، ریشه‌ی آن آسیب نبیند. در این زمان شما می‌توانید نهال‌ها را در صورتی‌که آفتاب شدیدی بیرون نباشد، خارج از خانه و در محیط بیرون قرار دهید. از اوایل اردیبهشت تا تیر ماه شما باید نهال‌های خود را در خاک روی زمین بکارید زیرا زمان رشد ریشه فرا رسیده است.

جایی را انتخاب کنید که دارای خاک مرطوب و اینکه روزی ? ساعت آفتاب بگیرد. در این شرایط گلابی‌های شما خیلی خوب رشد می‌کنند. برای امتحان خاک با زهکشی مناسب، گودالی به عمق و پهنای ??? متر انتخاب کنید و داخل آن را از آب پر کنید. بعد هر یک ساعت یکبار به آن سر بزنید، اگر خاک به اندازه‌ی ??? تا ??? سانتی‌متر آب را در خود جذب کرده بود در نتیجه خاک زهکشی مناسب دارد.

نهال‌ها را در فاصله‌ی ? تا ??? متر از هم بکارید. برای کاشت نهال باید گودالی ??? متر عمیق‌تر و پهن‎‎تر از ریشه‌ی آن بکارییم. نیازی به اضافه کردن کود نیست اما به دلخواه خودتان می‌توانید مقداری کمپوست را با خاک مرطوب مخلوط کنید و پای گیاه بریزید.

برای یکسال، هفته‌ای یکبار به گیاه آب بدهید اما در فصل‌های گرم سال، بیشتر از سه بار نیاز به آب هست. یکبار در سال کود دادن به گیاه کافی است. اگر در یک فصل درخت بیشتر از ??? متر رشد کرد، در فصل بعد کود کمتری به آن بزنید.

طبقه بندی بذرهای گلابی:

در اولین بخش از این مطلب بذرهای گلابی را طبقه بندی می کنیم.

  1. اوایل بهمن بذرها را جمع کنید:

بذر میوه گلابی در اواخر زمستان یا اوایل بهار بهتر جوانه می زنند. با جمع آوری بذرهایی که می خواهید در ماه بهمن بکارید، به خود زمان کافی برای طبقه بندی آنها می دهید. طبقه بندی به جوانه زنی کمک می کند و نهال بیشتری تولید می کند.

  1. بذرها را از گلابی ها جدا کنید:

گلابی های فروشگاه خوب عمل می کنند. با استفاده از چاقوی خشک، یک گلابی را از وسط برش دهید. نصف ها را به چهار قسمت برش دهید تا بتوانید به راحتی به هسته های موجود در مرکز دسترسی پیدا کنید. بذرها را با قاشق یا انگشت خود بیرون بیاورید. باید حدود 8 دانه داخل آن پیدا کنید.

هر گلابی به دلیل گرده افشانی مشخصات خاصی دارد. اگر می خواهید در آینده درختان بیشتری بکارید که همان میوه را بدهند، می توانید نیمی از دانه ها را به مدت 2 سال در یک کیسه پلاستیکی در یخچال خود نگهداری کنید. شما می توانید تخم گلابی را مستقیما از درخت گلابی نیز به دست آورید. فقط مطمئن شوید که آنها را در تابستان که کاملا رسیده اند برای استفاده از بذر، برداشت کنید.

  1. بذرها را یک شب در یک کاسه آب خیس کنید:

از شر بذرهایی که روی آب شناور شدند خلاص شوید. اگر به پایین فرو روند، برای رشد خوب هستند. صبح دانه ها را بردارید. 10 قسمت آب را با یک قسمت سفید کننده مخلوط کنید. قبل از اینکه آن ها را بکارید، بذرها را به مدت 10 دقیقه در مخلوط سفید کننده خیس کنید.

  1. یک کیسه پلاستیکی را با پیت ماس مرطوب پر کنید:

پیت ماس آب و رطوبت را حفظ می کند و می توانید آن را در هر فروشگاه باغی خریداری کنید. یک کیسه پلاستیکی قابل بازیافت را با خزه پر کرده و در آن آب بریزید. خزه باید مرطوب باشد، اما غرقاب نباشدخاک گلدان مرطوب نیز در اینجا کار خواهد کرد، اما ممکن است نیاز باشد که بیشتر از خزه آبیاری شود.

  1. دانه ها را به داخل خزه فشار دهید:

بذر را 5 تا 7.5 سانتی متر به داخل خزه فشار دهید. قبل از آب بندی کیسه حداقل 4 تا از بذرهای گلابی را در خزه ها دفن کنید. هرچه دانه بیشتری در خزه قرار دهید، احتمال جوانه زنی موفقیت آمیز بیشتر است.

  1. کیسه را تا 3 ماه در کشوی یخچال نگه دارید:

کیسه را به مدت 60-90 روز در یخچال نگهداری کنید. این به دانه ها زمان می دهد تا خنک شوند و روند جوانه زنی را شروع کنند. پیت ماس باید رطوبت را در این دوره نگه دارد، اما ممکن است مجبور شوید هر 2 هفته یک بار آن را بررسی کنید. اگر پیت ماس خشک شده است، از یک بطری اسپری برای مرطوب کردن مجدد آن استفاده کنید.

  1. کیسه ها را خارج کنید:

کیسه را در زمانی که دمای هوا بالای 4 درجه سانتیگراد است خارج کنید. بعد از گذشت 3 ماه می توانید دانه ها را از یخچال خارج کنید. اگر خطر یخ زدگی وجود ندارد یا دما به زیر 4 درجه سانتیگراد نمی رسد، می توانید بذرها را زودتر از یخچال خارج کنید.

  1. دانه ها را به مدت 2 روز در یک کاسه آب گرم خیس کنید:

پوسته های خارجی دانه های گلابی سخت است و باید قبل از کاشت در خاک نرم شوند. قبل از برداشتن آنها را به مدت 2 روز کامل در آب نگه دارید. اگر هر یک از دانه ها در حین خیساندن آنها شناور شوند، رشد نمی کنند. هر بذری را که به سطح آب بیاید را دور بریزید.

کاشت درخت گلابی به روش پیوندزنی

متداول‌ترین روش تولید درحت گلابی پیوندزنی میباشد. شیوه‌های مختلفی در پیونرزنی وجود دارد که رایج‌ترین آن‌ها پیوندزنی شکمی می‌باشد که در اواخر تابستان انجام می‌شود. روش دیگر پیوندزنی زبانه‌ای است که بسیار نتایج خوبی بدست می‌دهد.

روش صحیح پیوند درخت گلابی

برای پیوند نهال جوان معمولا از پیوند شکمی از انواع پیوند درختان میوه و گاهی اسکنه استفاده می شود ولیکن برای جوان نمودن درختان پیر، پیوند شکافی انتهایی یا تاجی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع پایه: در پیوند گلابی از انواع پایه های بذری گلابی و پایه به، ازگیل (معمولی و ژاپنی) و زالزالک استفاده می شود.

پایه بذری: همان پایه نرک است که به آن اشاره شد و می توان آن را مهمترین و بهترین پایه گلابی دانست و علت این موضوع در آن است که ریشه ی اصلی بسیار طویل بوده و قادر است در اعماق زمین تا محلی که رطوبت وجود دارد رشد کند لذا به درخت، رشد، استقامت و استواری خوبی را می بخشد به طوری که درخت در تمام طول عمر خود نیازی به قیم نخواهد داشت.

اگر بذر گلابی در خزانه کاشته شود باید حتما محل آن را دو یا سه مرتبه تغییر داد زیرا به علت داشتن ریشه ی اصلی طویل و طبیعتا نداشتن ریشه ی فرعی، گرفتن نهال جا به جا شده در محل اصلی پس از سه الی چهار سال امری بسیار دشوار است در صورتی که اگر در سن کم و در محل نهال، جا به جا شود رشد ریشه ی اصلی قطع شده و در نمو خود راکد می ماند که در عوض این موضوع، ریشه های فرعی زیادی ظاهر می گردد.

 

در هر صورت درخت گلابی بهترین پایه برای انواع گلابی می باشد، یعنی نوع مرغوب گلابی که روی پایه گلابی پیوند می گیرد، بسیار قوی تر و پر محصول تر می باشد به شرط آنکه در خاک مناسب و قوی کاشته شود.

در درخت گلابی، رشد و نمو پیوندی که روی پایه گلابی بذری قرار گرفته در چند سال اول بسیار کند بوده ولیکن از سال سوم به بعد نمو آن بیشتر شده به طوری که این نمو، تا سن بیست سالگی ادامه خواهد داشت.

جوش خوردن پیوند انواع گلابی با یکدیگر همیشه کامل است و به عبارت دیگر تمایل ذاتی بین انواع گلابی زیاد است و به همین دلیل دوام چنین درخت پیوندی نیز زیاد می باشد.

نکات بسیار مهم در کاشت درخت گلابی

نهال گلابی همانند دیگر نهال ها برای کاشت نیازمند یکسری از فاکتورهای بسیار مهم است که باید به آن توجه داشت.

 آبیاری نهال گلابی

آبیاری هر چه منظم تر و درست تر برای هر درخت گلابی صورت بگیرد نتیجه و عملکرد بهتری را مشاهده خواهید کرد.

توجه داشته باشید آبیاری زیادی هم می تواند به درخت آسیب وارد کند و باید بدانید میزان و نحوه آبیاری به درستی صورت بگیرد طوری ک ریشه ها آسیب نبینند.

میزان آبیاری با توجه به سن درخت و فصول بستگی دارد.در فصل های گرم سال آبیاری کمی بیشتر از زمستان است اما بیش از حد آبیاری نیز منجر به پژمردگی نهال گلابی می شود و برگ های آن زرد شده و ممکن است حتی بریزد.

 بهترین روش آبیاری در درخت گلابی

  • آبیاری کرتی
  • آبیاری قطره ای
  • آبیاری بارانی

فصل مناسب کاشت نهال گلابی

فصل مناسبی را برای کاشت درخت گلابی در نظر بگیرید.بهترین فصل زمستان و اواسط آن است.بهترین و طلایی ترین فصلی که برای کاشت نهال گلابی توصیه شده است پاییز و زمستان می باشد البته در آن روز یخبندان نباشد.

کودهای مناسب استفاده کنید

وقتی در ابتدای فرایند کاشت نهال گلابی هستید بهتر است کودهای دامی و کودهای گیاهی را برای درخت گلابی فراموش نکنید.کودها بسیار در بازدهی درخت موثر هستند.

 آفات و بیماری درخت گلابی را در نظر داشته باشید

آفات و بیماری ها می توانند منجر به از بین رفتن کامل درخت گلابی و محصولات آن شوند.درختان گلابی همانند دیگر درختان میوه در معرض بیماری و آفات قرار دارند.

مهم ترین بیماری های درخت گلابی می توان به پسیل – کرم سفید ریشه – پروانه تخم انگشتری – آتشک – پروانه سفید  و بیماری لکه سیاه و.. اشاره داشت.

بهتر است سمپاشی سالانه به صورت منظم و درستی انجام شود تا درخت از بیماری ها در امان باشد.بهتر است با آبیاری درست و تقویت کردن درخت با کود آن را مقاوم بسیازید.

هرس کردن موجب می شود تا شاخه های اضافی از بین برود و در نهایت نور خورشید بسیار بهتر به درختان بتابد.

هرس درخت گلابی چگونه صورت می پذیرد:

طی کردن مراحل هرس درختان گلابی بیش از پیش مهم می باشد. اغلب در اولین سال که اوایل فصل زمتسان می توان شاخه ی انتخاب شده را با توجه به تعداد جوانه بهتر است هراس کرد. به این صورت که به روی سطح یکی از شاخه هایی که در حدود 3 جوانه داشته باشد، برش شاخه و حذف شاخه بهتر است از بخش بالای جوانه ی سوم صورت پذیرد.

معمولا در کاشت نهال گلابی، هرس کردن از ماه فروردین در سالی که نهال رشد خود را شروع کرده است، انجام می‌شود. توجه داشته باشید که رشد بالای شاخه‌ها و تعداد زیاد آن‌ها در کیفیت محصول درخت نقش دارد. به همین جهت هرس کردن شاخه‌ های اضافی درخت گلابی و خالی کردن درخت از حجم انبوه شاخه‌ها، اهمیت بسیاری دارد. در فصل زمستان شاخه‌ها به طول بیشتری اندازه‌گیری شده و قطع می‌شوند. این امر در فصل تابستان متفاوت بوده و شاخه‌ها به اندازه کوتاه‌تری هرس می‌شوند.

 https://alphanahal.ir/

 

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.